perjantai 13. marraskuuta 2015

Avataas tilannetta.

Viime viikon postaukseni viittaus hormoneihin herätti monessa kysymyksiä tilanteestani, joten tässä pienimuotoinen briiffi siihen, mistä ollaan tultu ja missä ollaan tällä hetkellä.

Lukijani varmastikin jo tietävätkin surullisen kuuluisan taustani erittäin korketasoisena syömishäiriöisenä ja pakkoliikkujana. Näistä ajoista ja asioista voit lukea lisää vaikkapa tästä. Voitte vain kuvitella, mitä jälkeä mahdoin saada kehooni aikaiseksi näivettämällä itseäni vuosi tolkulla ja päätymällä alimmillaan 30 kilon painoiseksi.

Hyvässä kunnossa hormonit, Tiina 21 vee.


Eipä sellainen temppu tee kovin hyvää yhtään millekään toiminnalle, puhumattakaan aineenvaihdunnasta. Tässä tapauksessa en tarkoita aineenvaihdunnalla vain sillä, kuinka usein vessa kutsuu, vaan kaikkinensa sitä mieletöntä kompleksia, mitä ihmisen aineenvaihduntaan kuuluu aina solutasolta lähtien.

Paino tässä 4 kiloa vähemmän kuin nyt, mutta kroppa toimii ok.
Kroppa, ja ilmeisesti myös mieli pystyvät halutessaan (tai no halutessaan ja halutessaan, ehkä enemminkin pakon edessä) venymään aivan uskomattomiin suorituksiin. Minäkin elelin kuitenkin ihan tavallista ja "tervettä" elämää koko sairastamiseni ajan. Yksi ainoa sairaspoissaolo töistä vatsataudin vuoksi. Senkin päivän olisin saattanut pystyä olemaan töissä, jos olisin oikein rimpuillut. Onneksi siinä tilassa ei liikaa tiedä eikä tunne itseään, jotta voisi todella tuntea ja tietää, missä tilassa sitä onkaan.No se niistä, vaan menkäämme kysymykseen, eli hormonitilanteeseeni. Jälleen viittaan teidän taustatietämykseen siitä, kuinka löysin lopulta tieni Sanna Elorannan tykö ja lopullinen parantumiseni saattoi käynnistyä. Sannan kanssa aloimme kroppaani ja mieltäni kuunnellen laittamaan asioita pala palalta kuntoon. Luonnollisestikaan minussa ei mikään naiseuteen viittaavakaan toiminut. Menkat ovat olleet viimeksi ties milloin, sillä eihän alle 5 prosentin rasvoissa voi nämä asiat toimia.

Ravitsemusta kuntoon, liikunta maltilliseksi, sopivat lisäravinteet ja rohdokset oikeilla paikoilla, ja pikku hiljaa saatoin huomata, kuinka asiat alkoivat palata raiteilleen. Vatsa tuli kuntoon, uni parani, jaksaminen, vireystila, mieliala. Mielialankin mainitsen siitäkin huolimatta, että osasin olla iloinen, positiivinen ja pirteä myös sairaana. Mutta se kauhea hypetys ja aallokko väistyi, ja tilalle alkoi tulla tasapaino myös siinä kaikessa iloisuudessa. Tämä muutos omassa psyykkeessä on ollut mielestäni se merkittävin ja mainitsemisen arvoinen.

35 kiloa ja kroppa oletettavasti varsin sekaisin.


Summa summarum, olen uskoakseni "korjaantunut" varsin hyvin takaisin toimivaksi ihmiseksi. Prakaamaan jäi (kaikkeahan ei kukaan omasta kropastaan tiedä) vielä sukuhormonit, jotka ovat tunnetusti se tiedetyin hormonien toiminta-alue naisella ja miehellä. Kuukautisia ei ole ja muutenkin asiat, mitkä kuuluvat sukuhormonien säädeltäviksi, ovat vielä vaiheessa.

Esimerkiksi estrogeeni vaikuttaa todella moneen asiaan kehossa aina hedelmällisyydestä uneen, luustoon, sydämen hyvinvointiin ja lihasmassan kasvuun. Kyllä, myös siis tähän. Kaikkien sukuhormonien puute vaikuttaa siis myös siihen, miten massaa saa kerättyä. Tämä tieto, sekä tieto sydämen hyvinvoinnista ja muutenkin sukuhormonien tärkeydestä sai minut viimein hakeutumaan uudelleen hakemaan ratkaisua tähän ongelmaan. Typerää olisi ajatella, että no hah, eipäs ole joka kuukausi menkoistakaan riesaa, kun niiden puuttumisen vaikutukset omaan kroppaan voivat olla todella suuret.

Hmm, better bodiesin tiukka s-koon treenitoppi voi tapauskohtaisesti myös lököttää.

Aloitin selvittämisen kesällä (ei mitenkään hidasta tämä julkisen puolen terveydenhuollon eteneminen...). Silloin minulta otettin verikokeissa perussukuhormoniarvot. Näistä kävi ilmi, että estrogeenitasoni ovat aivan olemattomat, alle 0,04, kun niiden pitäisi olla 1,0 luokkaa. Lääkäri laittoi minulle lähetteen naistentautien poliklinikalle. Tämän ajan sain lokakuun lopulle (kolmen kuukauden odottelu, jes...). Polilla minua tutkittiin tarkemmin ja määrättiin laajempi arsenaali verikokeita. Nyt testaukseen mukaan otettiin myös miessukuhormoniarvoja, sekä arvoja, joista näkee, olisiko kyseessä mahdollisesti (todellakin) liian aikaiset vaihdevuodet (hah!) tai PCO. Kumpaakaan näistä ei lääkäri tosin liikaa liputtanut.

Sain mukaani myös terolut-kuurin, jonka sain viime viikolla syötyä loppuun. Tämän keinotekoisen estrogeenin vaikutuksen huomasi melkein saman tien. Olo meni väsähtäneemmäksi ja nesteiseksi. Paino humpsahti saman tien kilon ylöspäin, ja tämä kilo on pysynyt kiltisti matkassa. Tällä hetkellä odottelen ja tunnustelen, miltä tämä testikuuri tuntui. Parin viikon päästä tulevat tulokset näistä testeistä ja ollaan toivottavasti viisaampia.

Moni halusi tietää, miten nämä kaikki vaikuttavat kasvuun ja kehitykseen. Ja surullista kyllä sanoa, mutta vaikuttavathan ne, ja ilmeisesti todella paljon. Minun kohdalla kyse on ilmeisesti myös mieshormonien, kuten testojen alhaisuudesta. Kaikki varmasti tietävätkin testosteronin roolin lihasmassan kasvattamisessa. Nainen on muutenkin altavastaajan asemassa tässä asiassa, ja kun vielä luonnostaankin alhaisemmat tasot ovat aivan nollissa, niin eihän se hyvää kerro kehityksen kannalta.

Estrogeenin luullaan suoranaisesti tekevän huonoa lihaskasvulle, mutta näin ei pysty aivan täysin asiaa lukea. Xenoestrogeenit ovat haittaamassa lihaskasvua ja lisäämässä rasvan kertymistä. Estrogeeni tekee saman, jos sitä erittyy aivan älyttömät määrät, JA lisänä on kehossa muita keinotekoisia epäpuhtauksia.
Poikkeamat estrojen ja testojen arvoissa vaikuttavat myös rasvan kertymiseen. Lisää näistä ja muistakin vaikutuksista kannattaa käydä lukemassa suomeksi hyvin tiivistettynä esimerkiksi bodyrecompositionin blogista.  Toinen todella hyvä ja luotettava lähde (biosignaturen näkökulmasta) englanniksi löytyy täältä.

Summa summarum. sukuhormonien osittainen puutos ja epätasaisuus ovat minulla olleet vaikuttamassa siihen, miten olen kehittynyt sekä rasvan että leanin osalta. Nämä asiat, kun tulevat kuntoon, niin saan toivottavasti kehityksenkin kohentumaan. En halua ajatella, ettäkö aikaa olisi mennyt hukkaan, sillä varsin hyvin olen kuitenkin saanut massaa tehtyä. Päinvastoin, asioiden eteneminen motivoi minua entistä enemmän!

Palaan tästä aiheesta jälleen asiaan, jahka tiedän enemmän.

Nyt mitä parhainta (ja ihanan harmaata, minä tykkään!) viikonloppua!

8 kommenttia:

 1. <3 (varsin nokkela kommentti multa, olen tässä kuumepotilaana, halusin kommentoida, mutta ajatus ei oikein kulje)
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. :D <3 (tuo on vastakommentti ihmiseltä, joka on jo toinen jalka ovensuussa lähdössä kirpparin-kaupan-postin-ruoan-treenin-PWOn kautta viikonlopun viettoon)

  Toipumisia ja sitä myöten parempaa viikonloppua!

  Tiina

  VastaaPoista
 3. Todella hyvä ja avartava teksti kuin myös oli edeltävänsäkin. Toivottavasti asiat selviävät ja saat kropan kuntoon. <3

  -Sanni

  VastaaPoista
 4. Kiitos, Sanni.

  Mukava, jos tulee avarruksen kokemuksia - hyvää tekevät itsellekin nämä summaamiset!

  <3 Tiina

  VastaaPoista
 5. Pakko korjata, että Terolut ei ole estrogeeniä vaan tehty muistuttamaan luonnollista progestiinia :) Sen vaikutus estrogeenin kanssa on juuri päinvastainen. Mikäli kehossa on tarpeeksi estrogeenia, kohdun limakalvo kasvaa. Terolut-kuurin tarkoituksena on progestiinin avulla matkia luonnollista kiertoa ja "tiputtaa" pois kasvanut limakalvo. Tämä siis tapahtuu, mikäli estrogeeniä on kehossa tarpeeksi ja limakalvo on kasvanut. Mikäli vuotoa ei kuurin jälkeen tule, kertoo se siis estrogeenin puutteesta.

  VastaaPoista
 6. Iso kiitos tästä! Edes lääkärini ei osannut selittää tätä oikein, sillä itse ymmärsin ihan eri tavalla. Minkähän ihmeen takia se tonttu sitä minulle määräsi, sillä johan ne verikokeetkin sanoivat, että kropastani ei löydy hitustakaan estrogeenia omasta takaa??

  Mutta johan valaisit :) Hirvenkokoinen kiitos ja nautinnollista räntäsateita viikonloppu isi!

  Tiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Usein sillä testataan vielä varmuuden vuoksi omaa tuotantoa, laboratoriomittauksissa kun voi aina olla mittaustarkkuudesta johtuvia heittoja ja varsinkin hormonimäärityksissä mittaustulokset ovat kovasti riippuvaisia useista eri tekijöistä. Olen itsekin lääkäri ja hormoniasiat eivät ole sieltä yksinkertaimmasta päästä. En siis itse ole gynekologi, mutta lähes alasta riippuen ole huomannut sen, että mitä itsestäänselvempiä asiat ovat itselle, sitä vähemmän niitä muistaa selittää juurta jaksain potilaalle :) Hyvää talven odotusta myös sinulle!

   Poista
 7. Hyvä näkökulma tuo, että asiantuntijan on työlästä ja monesti liki turhaakin alkaa avaamaan oman tietonsa koukeroita asiakkaalleen. Näinhän tuo on oikeastaan itselläkin. Avaimena tuleekin nyt luotto toiseen osapuoleen...
  Tätä ajatusta palvelisi oma luottolääkäri, kuten on valmentajiakin. Tuntemisen kautta tietäisi uskaltaa heittäytyä, vaikkakin ei niitä lääkärin papereita taideta vieläkään muropaketeissa jakaa :)
  Luottolekurin paikka olisi siis auki ;)

  Lämmin kiitos vielä sinulle ja kiitos, kun otit nätisti vastaan näykkäisyni ammattikuntaanne kohtaan. Ja onhan ne tontut ihan mukavia pikku veijareita... ;)

  Tiina

  VastaaPoista