torstai 11. helmikuuta 2016

Jotkut seuraavat kaiken moukarinheitosta lähtien, toisille riittää satasen finaali.

Kultsan kisoihin voi taas laskea kohta yksittäisiä viikkoja. Ilokseni näin yhden kovasti odotetun nimen mukana kilpailijalistalla. Toivottavasti hän saa rauhan valmistautua kisoihin ja sitä myöten tuotua esille tyylikästä fysiikkaa!

Osallistujia on aivan huikeat määrät ja sarjoja on naisten puolella aivan hervottomasti. Oli kieltämättä hivenen pettymys lajia kohtaan huomata, että naisille pituusluokkia on liki sentin välein ja tilaa kisaajille perusjumppareista lähtien. Miesten puolella taas yksi sarja "perus" CBB:tä. YKSI? Herää kysymys, kuinka paljon lyhyempiä CBB kisaajia motivoi lähteä lavalle, kun samaa aikaa yli 190 senttiset ukot ovat vieressä?


Kuva body-lehden sivuilta.


Mitä ilmeisemmin classic bodybuildingia aletaan ajaa pikku hiljaa romuttamon puolelle. Siitä kielii juurikin tuo luokkien määrä, sekä se, että ukot ovat ilmeisesti lauteilla "eteisen puolella". Tänä vuonna ei vielä tullut miesten uutuutta, joka tulee olemaan jonkin sortin fysique athlete CBB. Tässä painorajaa venytetään CBB:stä siten, että isommat körmyt pääsevät tähän painoluokkaan, ja perus shortsisarjaan puolestaan saadaan myös lisää massaa "kevyemmistä" CBB-kisaajista. Maailmalla ilmeisesti shortsien sisällä on ollut niin paljon massaa, että tämä muutos on tarpeen. Myös poseeraukset muuttuvat jonkin verran.


Herättelen tässä taas lisää kysymyksiä liikkeelle liittyen siihen, että CBB;n painorajaa nostetaan. Mistä sinne riittää enää tarpeeksi isoja ukkoja? Tarkoitan siis, että ihan meiltä Suomestakaan ei yli, sanotaas 95 kilon, kahinoihin jää varmaan kuin kaksi nimeä tuijottamaan toisiaan haastaen suoraan silmiin. Meneekö tämä sitten siihen, että kehonrakennuksen puolen kisaajat pistävät kunnon viikon saunomisella ja kropan vedätyksellä itsensä uusien painorajojen sisälle ja ottavat karkeloihin osaa? Tässä tapauksessa ei puhuta enää paljoa muusta, kuin saunapuhtaudesta...
.En ala tähän edes spekuloimaan IFBB:n ihan ja ihku oikeasti lanseeraamaan fit model mitälie - sarjoja miehille ja naisille. Että uikkarit ja iltapuku päälle ja kertomaan yleisölle, miten maailma pelastetaan. Tuskin tulee kalliiksi naisillekin, kun pelkistä bikineistä voit maksaa tuhatta euroa. Mitäs, kun sharovskit pitää saada riittämään koko uimapuvun lisäksi vielä iltapuvun laahuksiin asti. Ja jälleen miehet pääsevät tässäkin vähemmällä: heille riittäisi narikasta esiin vedetty farkkutakki ja betterin tuulihousut.


Mutta kysynnän laki tässäkin. Mitä ihmiset haluavat seurata ja lähteä katsomaan, niin sitä myös tarjotaan. Toisaalta näinhän se pitää koneiston toimiakin, siitä otetaan rahat irti, mikä myy. Bikinihän herätti aluksi myös vastaavan kauhistuksen, mutta nyt ne kuuluvat jo täysin lajiin. Ja kyllähän vaatimuksissa taitaa heidänkin kohdalla lukea, että lihasmassa ei saa olla erottuvaa. Hieno pyyntö lajissa, joka pohjautuu lihasten esittelyyn.

 Laji saisikin mielestäni pysyä itselleen uskollisena. Alun perin oli kuitenkin kyse fysiikasta, nyt mukaan sotketaan nättiä naamaa ja muutenkin elementtejä, mitkä eivät enää ole kehonrakennuksellisesti kovin mielekkäitä. Tai sitten voisi enemmän korostaa ja arvostaa niitä, joilla sitä puhtaasti tehtyä massaa lavalla on, olivat kasvot sitten kuinka tahansa kirveellä veistetyn näköiset!

Toki minuakin saa moitti: mitä tämä minulle kuuluu, kun en edes kisaa. Jotenkin kuitenkin koen, että haluaisin edustaa harrastajanakin ylpeänä tätä lajia. Jos yleinen kuva siitä alkaa näyttää missikisoilta tai sitten toisessa ääripäässä aineiden kanssa kikkailulta, niin se pistää harmittamaan. Itselle kun IFBB ja fysiikkalajit ovat kulminoituneet ajatukseen bodysta ja classicista.

Mutta eihän kaikkien tarvitse pitää kaikesta yleisurheilustakaan. Jotkut katsovat kaiken moukarin heitosta lähtien, ja joitakin kiinnostaa vain satasen finaali. Sama se taitaa olla näissäkin raveissa. Se ei silti tarkoita, etteikö voisi ja saisi seurata ja harrastaa yleisurheilua. Tässä tapauksessa fitnessiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti